Kännykkäleimaus

Yleistä

Kännykkäleimauksessa käytetään GPS Punch -nimistä ohjelmaa, joka toimii älypuhelimen nettiselaimessa (eli Chromessa, Safarissa, tms.).

GPS Punchilla voidaan leimata neljällä eri tavalla, joista kolme on nyt käytössä: NFC-leimaus, QR-koodileimaus ja tunnistenumeroleimaus. Jotta QR-koodileimaus toimisi, pitää kännykkään asentaa QR-koodinlukijasovellus.

Applen iPhoneissa ei voi käyttää NFC-leimausta.

Toiminta ennen kisapäivää

1. Asenna QR-koodinlukija ja testaa sen toimivuus

QR-koodinlukijoita on monenlaisia, eivätkä kaikki toimi yhtä hyvin, joten kannattaa käyttää jotain alla mainittuja tai ainakin varmistaa, että omassa puhelimessa oleva lukija toimii varmasti moitteetta.

Olennaista on, että QR-koodinlukija osaa avata linkit automaattisesti (siihen selaimeen, jolla kisaan on rekisteröidytty), eikä näytä toimintaa hidastavia mainoksia.

Seuraavat sovellukset on todettu toimiviksi:

Android

 • Barcode ScannerBarcode Scanner+Barcode Scanner+ (Plus)
  Huomaa, että Google Playssä on useita  melkein samannimisiä sovelluksia. Kannattaa asentaa sovellus, joka tekijä on Sean Owen (of ZXing Team), koska sitä voi käyttää ilman toimintaa hidastavia mainoksia ja se osaa avata linkit automaattisesti. Myös vanhempi ZXing Teamin tekemä Barcode Scanner toimii hyvin.

iPhone

Windows Phone

 • Nokia QR
 • QR Code Scanner

Tarkista QR-koodinlukijan asetuksista, että se avaa linkit automaattisesti. (Esimerkiksi Barcode Scannerissa: Kolme pistettä -painike > Asetukset > Avaa Web-sivujen automaattisesti). Näin sinulta säästyy yksi napautus jokaisella rastilla.

Testaa QR-koodinlukijan toimintaa avaamalla se ja osoittamalla puhelimen kameralla jompaa kumpaa alla olevaa QR-koodia. Jos pelkkä koodin osoittaminen avaa linkin, toimii QR-koodinlukija hyvin.

KCT-QR
Tästä pitäisi avautua Kopparnäs Coast Trailin sivut.

EYR-QR
Tästä avautuu Espoon YÖ-rogainingin sivu.

QR-koodinlukijan pitää avata linkit samassa selaimessa, jolla olet rekisteröitynyt tapahtumaan. Tämä aiheuttaa monille ongelmia, jos käyttää normaalisti esimerkiksi Chromea, mutta QR-koodinlukija avaa linkin puhelimen oletusselaimessa (Android-puhelimissa yleensä nimellä Internet, iPhoneissa Safari).

Kun noudatat alempana olevia ohjeita, toimii leimaus kuten pitääkin.

2. Rekisteröi puhelin

HUOM! TÄMÄ EI VIELÄ TOIMI!

Kännykällä voi leimata vain, jos se on rekisteröity joukkueen käyttöön. Rekisteröityminen kannattaa tehdä viimeistään edellisenä iltana ennen tapahtumaa.

Rekisteröityminen Nuuksion talvipäivä -rogainingiin aukeaa muutama päivä ennen tapahtuman alkua. Sitä ennen voi kokeilla rekisteröitymistä tapahtumaan TESTI-Metsäreitti.

Rekisteröityminen oikeaan tapahtumaan tehdään samalla tavalla kuin testitapahtumaan. Ainoa ero on se, että testitapahtumassa ei ole oikean joukkueesi nimeä. Testitapahtumaan rekisteröityessäsi voit valita minkä tahansa tarjolla olevan sarjan ja joukkueen.

2.1 Kokeile rekisteröitymistä

 1. Varmista, ettei kännykässäsi oleva nettiselain ole yksityinen selaus -tilassa (Incognito/InPrivate, tms.).
 2. Avaa alla olevasta QR-koodista testitapahtuman ilmoittautumissivu.
  QR-koodi-TESTI-Metsareitti
 3. Aukeaa TESTI-Metsäreitti-niminen tapahtuma. Valitse Select class -valikosta sarja, johon haluat rekisteröityä ja paina Choose. Valitse sitten mikä tahansa tarjolla olevista joukkueista ja paina Choose.
  Kannykkaleimaus-TESTI
 4. Jos saat ilmoituksen ”Joukkueen rekisteröinti onnistui. Voit nyt leimata rasteja”, on testirekisteröityminen onnistunut.
 5. Jos selain sanoo ”gps-punch-appspot.com haluaa käyttää sijaintiasi” tai jotain vastaavaa, niin vastaa myönteisesti.

2.2 Kokeile leimaamista

2.2.1 Kokeile QR-koodileimaamista:

 1. Avaa Barcode Scanner tai muu QR-koodinlukija.
 2. Osoita sillä alla olevaa QR-koodia.
  1t
 3. (Jos QR-koodinlukija näyttää vain linkin, klikkaa sitä. Käy testaamisen jälkeen muuttamassa QR-koodinlukijan asetuksia niin, että se avaa linkit automaattisesti.)
 4. (Jos QR-koodinlukija kysyy, missä selaimessa haluat linkin avautuvan, valitse se, jolla rekisteröidyit.)
 5. Jos selaimeen aukeaa sivu, jossa on Rasti-rudussa vihreällä pohjalla teksti 1T, leimaus on onnistunut.
  GPS-Punch-leimaus-onnistui

2.2.2 Kokeile tunnistenumeroleimaamista:

 1. Kirjoita Rastin tunniste -ruutuun 1415 ja paina Leimaa.
 2. Jos selaimeen aukeaa sivu, jonka Rasti-rudussa lukee vihreällä pohjalla 2T, leimaus on onnistunut.

2.2.3. NFC-leimausta voit kokeilla kisapaikalla.

3. Rekisteröidy tapahtumaan

HUOM! TÄMÄ EI OLE VIELÄ KÄYTÖSSÄ!

Tapahtumaan kannattaa ehdottomasti rekisteröityä ennen kisapäivää!

 1. Aloita rekisteröityminen Nuuksion talvipäivä -rogaining 2020:een skannaamalla alla oleva QR-koodi:
  [TULOSSA]
 2. Valitse avautuneen nettisivun Select Class -valikosta sarja, johon osallistut ja paina Choose.
 3. Valitse Select team -valikosta oma joukkueesi ja paina Choose.
 4. Jos seuraavaksi aukeaa sivu, jossa lukee Joukkueen rekisteröinti onnistui. Voit nyt leimata rasteja, on kännykkäsi on leimausvalmis. ÄLÄ tämän jälkeen enää testaa leimaamista ennen kuin kisapaikalla!
 5. Rekisteröikää samalla tavalla joukkueen jokaisen jäsenen kännykät, jotta voitte kisan aikana tarvittaessa vaihtaa puhelinta. Uuden rekisteröitymisen voi tarvittaessa tehdä myös suorituksen aikana.

Kun olet rekisteröitynyt tapahtumaan, älä rekisteröidy enää testitapahtumaan, sillä puhelin voi olla rekisteröity kerralla vain yhteen tapahtumaan. Toisaalta voit tarvittaessa rekisteröityä tapahtumaan vaikka kuinka monta kertaa uudestaan.

4. Muut valmistelut ennen kisaa

Puhelimen kuljettaminen ja käyttö

Mieti, miten kuljetat puhelinta niin, että se pysyy toimintakuntoisena koko matkan.

Suoja kylmältä: kuljeta puhelinta kisan aikana niin, ettei se hyydy kylmässä. Erityisesti  iPhonejen kanssa on oltava erityisen tarkkana, jos lämpötila on yhtään alle nollan. Hyvä keino pitää puhelin vireessä on laittaa puhelin villasukkaan, ja teipata puhelimen takaosaan kemiallisesti toimiva kädenlämmitin.

Suoja kosteudelta: jos puhelin ei ole vedenpitävä, suojaa se kosteudelta vedenpitävällä kotelolla. Minigrip-tyyppiset pussit kuluvat suhteellisen helposti puhki, joten jykevämpi suoja on hyvä hankinta.

Käytön helppous: mieti miten käytät puhelinta näppärimmin kisan aikana. Mihin taskuun puhelin kannattaa laittaa? Minkälaisessa kotelossa leimaaminen onnistuu? Toimiiko puhelin hanskojen kanssa, vai pitääkö ne ottaa pois ennen jokaista leimausta?

Lataa puhelin

Pidä luuri latauksessa (autolaturi tai varavirtalähde) mahdollisimman pitkään ennen lähtöä, jotta virtaa varmasti riittää koko kisan ajaksi.

NFC päälle

Jos käytössäsi on Android-puhelin, voi siinä olla käytettävissä lähitunnistus eli NFC. Jos NFC toimii hyvin, on se kaikkein nopein ja helpoin tapa leimata.

Applen iPhoneissakin on NFC, mutta sitä ei voi käyttää leimaamiseen.

Tarkista puhelimen asetuksista, onko siinä NFC. (Esimerkiksi: Asetukset > Yhdistetyt laitteet > Yhteysasetukset > NFC).

Laita NFC päälle (”Salli tiedonsiirto, kun puhelin koskettaa toista laitetta”).

Toiminta kisapäivänä

1. Ennen lähtöä kisapaikalla

 1. Avaa sivu bit.ly/kisaleima (joka on lyhytlinkki sivulle https://gps-punch.appspot.com/qr/qr/index#).
 2. Jos sivulla ei lue
  Kilpailu     Nuuksion talvipäivä -rogaining 2019

  Joukkue     [oma joukkueesi nimi]
  Voit nyt leimata seuraavalla lomakkeella
  Rekisteröinti-onnistui
  niin joudut rekisteröitymään uudestaan osoitteessa bit.ly/rogaleima
  TAI valitsemalla leimaussivulta Asetukset Valitse kilpailu > Nuuksion talvipäivä -rogaining 2019 ja sarjasi sekä joukkueesi.
 3. Varmista, että NFC-lähiluku on päällä (jos puhelimessasi on NFC-ominaisuus).
 4. Testaa leimausta testirastilla.
 5. Jätä sivu selaimeen auki, sammuta kännykän näyttö.

2. Kisan aikana

 1. Ota puhelin leimausvalmiiksi tullessasi lähtöpaikalle.
 2. Leimaa lähtöalueen reunalla olevalla lähtörastilla. Rasteja on useita, ja voit leimata millä tahansa niistä.
 3. Tullessasi rastille leimaa
  • joko NFC:llä:
   • kosketa puhelimella rastilapussa olevaa N-kuvaa
   • (jos puhelin kysyy avataanko linkki, vastaa myöntävästi)
   • saat vahvistuksen leimauksesta
  • tai QR-koodilukijalla
   • avaa QR-koodinlukija
   • osoita kameralla rastilapussa olevaa QR-koodia
   • jos ohjelma kysyy avataanko linkki, vastaa myöntävästi
   • (saat vahvistuksen leimauksesta)
    HUOM! Ohjelma EI näytä rastien pistemääriä kuin vasta maalissa!
 4. Sulje puhelimen näyttö.
 5. Jatka seuraavalle rastille ja toimi siellä kuten edellä.
 6. Maalissa leimaa samalla tavalla kuten muillakin rasteilla.
 7. Mahdollisia virhetilanteita:
  • JOS sekä NFC-leimaus että QR-leimaus eivät toimi, voit syöttää rastikortissa olevan nelinumeroisen tunnisteen leimaussivulla olevaan Rastin tunniste -kenttään ja painaa Leimaa.
  • JOS suljet vahingossa selaimen, eikä se avaudu automaattisesti, kun kosketat rastikorttia (eli NFC-leimaat) tai osoitat rastikortin QR-koodia, avaa selain uudestaan, siirry osoitteeseen bit.ly/kisaleima ja leimaa uudestaan haluamallasi tavalla.
  • JOS leimatessasi saat ilmoituksen Leimaamasi rasti puuttuu tietokannasta mutta on rekisteröity, niin varmista, että sivun yläreunan Kilpailu-ruudussa lukee Nuuksion talvipäivä -rogaining 2019. Jos lukee, niin jatka kilpailua normaalisti. Jos Kilpailu-ruudussa lukee jotain muuta, vaihda tilalle oikea kilpailu rekisteröitymällä osoitteessa bit.ly/rogaleima (tai sivun alareunan Asetukset-linkistä).
  • JOS puhelimesi akku hyytyy, voit jatkaa leimaamista joukkuekaverin  puhelimella. Olette toivottavasti rekisteröineet senkin kisaan etukäteen, mutta jos ette niin rekisteröikää se osoitteessa bit.ly/rogaleima.
  • JOS joukkueen kaikki puhelimet lakkaavat toimimasta, merkitse rastilla oleva nelinumeroinen koodi sekä leimaushetken kellonaika ylös ja anna muistiinpanosi maalissa toimitsijalle. Huomaa, että tällöin tuloksesi kirjataan järjestelmään vasta kun järjestäjien kovimmat kiireet ovat ohi, mahdollisesti vasta seuraavana päivänä.

→ Jäikö jokin asia epäselväksi? Eikö leimaus toiminut? Kysy sähköpostilla osoitteesta metsareitti<ät>gmail.com.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: